Klasa 1a poznaje literkę „J” w kulinarny sposób

16 lutego 2017

J jak jajko – hasło dnia. A co można zrobić z jajek? Na przykład pyszne „myszki”. I tak zajęcia dydaktyczne urozmaiciliśmy w smakowity sposób.

Uczniowie samodzielnie przygotowali warsztat kulinarny i zabrali się do działania. Wykonywali według instrukcji „myszki z jajek”. Obierali jajka, kroili je, z koperku i szczypiorku powstawały wąsy, a z goździków oczka i nosek. Na koniec uszka z rzodkiewek i gotowe!„Myszki” trafiły na zieloną trawkę z sałaty i koperku. Przy okazji omówiliśmy pojęcie „połowa” i zwróciliśmy uwagę na wartości odżywcze białek, żółtek oraz roślin zielonych. Pojawiły się także filozoficzne pytania: Co było pierwsze: jajko czy kura? Co jest mądrzejsze: jajko czy kura? Czy wszystko zaczyna się od jajka?

Poza tym dzieci dyskutowały: Czyje jajko jest najmniejsze, a czyje największe?

Same zwróciły uwagę na to, że babcie skorupki jajek wykorzystują do użyźniania ziemi w doniczkach z roślinkami, bo zawierają wapń.

To były smaczne i pouczające zajęcia 🙂