Dział „Jak jeść zdrowo” odkrywa piramidę żywienia, przechowywanie produktów żywnościowych czy zasady korzystania z urządzeń gospodarstwa domowego. Jednak co to by były za lekcje bez praktyki?
Uczniowie klas szóstych przez ostatnie dwa miesiące wczuli się w rolę Magdy Gessler, przygotowując składniki a potem tworząc arcydzieła kanapkowe, przepyszne sałatki owocowe, zdrowe sałatki warzywne i komponując żmudne koreczki. Ujawniły się talenty na miarę Masterchefa, część młodzieży odkryła możliwości piętrowych kanapek, owocowe wariacje znikały najszybciej, zaś skomplikowana i precyzyjna praca z koreczkami przeszła najśmielsze oczekiwania pani Ani – nauczycielki techniki.
Ocenianie takich dzieł to nie lada sztuka. Kryteria oceny zawierały: wyobraźnię i kreatywność w przygotowanych potrawach, znajomość podstawowych czynności kulinarnych, ilość i jakość przygotowanych dań oraz przygotowanie do zajęć (składniki, narzędzia, fartuszki) i czystość stanowiska pracy.
Najważniejszym jednak punktem była ocena smaku! Degustacją przepysznych przekąsek zajęli się uczniowie klas młodszych i… nauczyciele.
Autor: Anna Wojciechowska