Uczniowie dyskutowali na temat zdrowego odżywiania. Dowiedzieli się, jakie składniki powinny znaleźć się w ich diecie, a z czego powinni całkowicie zrezygnować. W części praktycznej uczniowie przygotowywali nuggetsy w różnych panierkach oraz sałatki ze świeżych warzyw z dodatkiem zdrowych sosów.
Uczniowie podzielili się wrażeniami z warsztatów:
To były ciekawe warsztaty. Pogłębiłem swoją wiedzę na temat zdrowego odżywiania się. Dowiedziałem się, jak panierować mięso używając różnych produktów. Fajne byłoby, gdybyśmy mieli jeszcze szanse przygotować inne dania. (uczeń z klasy 8)
Warto próbować różnych dodatków, nawet nowych. Czasem nie wiemy jak coś smakuje, a okazuje się, że jest to dobre.
Nugetsy mogą mieć różną panierkę – ziarna słonecznika albo czarnuszkę. Panierkę można zrobić też z cornflaksów – płatków kukurydzianych, bułki tartej, płatków owsianych. I to jest fajne! (uczniowie z klas 1)