Lekcje techniki w trudnym czasie nauki zdalnej to było wyzwanie! Nie można zapominać, że to nie tylko standardowa nauka wiadomości, ale przede wszystkim przyswajanie umiejętności praktycznych. I właśnie projekty tworzone przez uczniów były punktem zaplanowanym w 2 semestrze.
Lekcje techniki w klasach 6 to prace projektowe związane z zaplanowaniem, wykonaniem i refleksją nad samodzielnie przygotowanymi daniami. W trudnym czasie pandemii prace praktyczne okazały się przysłowiowym „strzałem w dziesiątkę”. Oprócz standardowych części pracy projektowej oraz rozwijaniu cech ucznia IB MYP i umiejętności ATL praca projektowa dała możliwość spędzenia czasu razem z rodziną, nabycia umiejętności obsługi urządzeń AGD, pieczenia, szatkowania, ucierania, gotowania, krojenia, ubijania, smażenia
i wielu, wielu innych praktycznych umiejętności. Młodzi Masterszefowie przystąpili do wyzwania, które polegało na samodzielnym przygotowaniu dla swojej rodziny śniadania, upieczeniu ciasta oraz dla chętnych sporządzeniu obiadu! Nie możemy zapomnieć o zastosowanych zasadach BHP oraz bardzo ważnego savoir vivre’u przy stole!
Zapraszamy na wystawę online wspaniałości kulinarnych uczniów klas 6.